Dünyanın birçok ülkesi zeytin yetiştiriciliği için farklı türler ile sofralık ve yağlık ürünler elde edebilmektedir. Ülkemizde de kahvaltı sofraları için vazgeçilmez bir parça olan zeytin yine Marmara, Akdeniz ve Ege Bölgesi'nde sofralık zeytin olarak üretilir. Sofralık zeytin çeşitleri içerisinde de özellikle Gemlik zeytini lezzeti, rengi, kokusu ve yağ oranı ile vazgeçilmez lezzetlerden birisidir.

Marmara Bölgesi zeytin ağaçları içerisinde çok büyük bir alanı kaplayan Gemlik zeytini özel bir zeytin grubu içerisinden seçilmiştir. Ülkemiz topraklarında yüzlerce yıldır üretilen bu zeytin çeşidi, bilhassa her yıl düzenli meyve vermesi ile bereketli olduğu için tercih edilir. Fiziki olarak ise en net özelliği koyu siyah bir renge sahip olması ve et ile çekirdek kısımlarının birbirinden çok kolay ayrılmasıdır. Çünkü bu sayede kahvaltı tüketiminde çok keyifli ve lezzetli bir tüketim özelliği ortaya koymaktadır.

Gemlik Zeytini Neden Diğer Zeytinlerden Farklıdır?

Dünya genelinde ve hatta Türkiye'de özellikle Akdeniz ve Ege'de neredeyse her şehirde zeytin yetiştiriciliği yapılır. Hele ki Ege Bölgesi'nin ve Akdeniz Bölgesi'nin çok büyük bir kısmında yetiştirilen zeytinler Türkiye'nin lezzetli ve sağlıklı zeytinyağı stokları için önemli bir kısmı oluşturmaktadır. Ama bazı zeytinler özellikle sofralık zeytin olarak yetiştirilir ve yağ oranı ideal olmak ile birlikte tane iriliği ile sofralara renk katar. İşte Gemlik zeytini bu nedenle kahvaltı sofralarından başlamak üzere tüm öğünlere ve Ramazan'da iftar sofralarına kadar yakışan bir lezzet sağlar.

Gemlik zeytini ortalama olarak her tanesinde %30 gibi bir yağ oranına sahiptir. Etli ve dolgun yapısı ile da hem tadı hem de fiziki özellikleri dünyanın en iyi salamuralık zeytin çeşitleri arasında olmasını sağlar. Ülkemizde tarım çalışmaları açısından hem hükümet hem de özel kurumlar zeytin fidanı yetiştirirken de bu çeşidi daha fazla tercih eder. İsmi Gemlik ilçesi ile bağdaşmış olsa da bu zeytin fidanı çeşidi bugün Ege, Marmara ve Akdeniz Bölgesi'nde birçok kentte sofralık olarak yetiştirilmektedir. Ancak elbette Türkiye'de en iyi ve en eski çeşitleri Bursa yöresinde yetiştirilmektedir.

Yörede Trilye zeytini, kaplık zeytin, kara zeytin veya kıvırcık zeytin gibi isimlere de sahip olan Gemlik zeytini birçok farklı ve özenli aşama ile salamura zeytin haline gelmektedir. Yetiştiriciliğinde de toprağın kış dönemi sonrasında iyice sürülmesi ve havalandırılması ve iyi bir budama yapılarak ürünün sağlıklı meyve vermesi üzerinde durulur. Birçok zeytin çeşidine göre Haziran ayında çiçek açan bu ağaçlar, Eylül ayında yağlı zeytin taneleri sunmaya başlarken, özellikle sonbahar mevsiminden itibaren hasat yapılır. 

En İyi Gemlik Zeytini Nasıl Seçilir?

Gemlik zeytini salamura yapılırken sadece su ve tuz kullanıldığı için sofralarda doğal haliyle ayrı bir lezzet sağlar. İyi bir zeytin bu doğal salamurada katkı maddesi içermediği için de damaktaki tadını eşsiz bir şekilde korur. Bu üründe en iyi seçimin yapılabilmesi için de bazı ayrıntılara dikkat etmek gerekir. Türkiye tarım ürünleri içerisinde coğrafi işaret taşıyan bu zeytin çeşidi Bursa'nın Gemlik ilçesindeki zeytinlerden üretilir ve yöreye özgü bir şekilde Türkiye'nin başka hiçbir bölgesindeki zeytin ile aynı fiziksel ve lezzet özelliklerini ortaya koymaz.

Gemlik zeytini dünya çapında en kaliteli zeytinlerden biri olarak kabul edilir ve dünyanın en iyilerinden biri olarak daha bilinen İspanyol sofralık zeytin Manzanilla ile rekabet edecek bir düzeydedir. Dalında doğal olarak siyahlaşır ve karardıktan sonra toplanarak doğal salamuradan geçtikten sonra sofraya ulaşır. Ürünler mutlak bir şekilde halen tarım işçiliği vasıtasıyla el yordamıyla toplanır ve bu sayede daha az fire ile bekletilmeden salamura işlemlerine alınır.

Doğru şekilde en iyi Gemlik zeytini seçimi gerçekleştirmek istiyorsanız, özellikle tadım sırasında ürünün et ve çekirdeği arasındaki bağımsızlığı göz önünde bulundurabilirsiniz. Çünkü bahsedildiği şekilde bu zeytin çeşidi kolaylıkla çekirdeğinden ayrılır ve ideal yağ oranı ile ağızda rahatlıkla dağılarak lezzet verir. İçerisinde sadece tuzlu su bulunan salamura ile hazırlandığı için diğer sofralık zeytinler gibi boya içermez ve zeytinin suyu dahi gayet sağlıklı ve göz alıcı bir renkle sahip olur.

İdeal Gemlik Zeytinin Yağ Oranı Nedir?

Sofralık bir zeytin çeşidi olduğu için Gemlik zeytini yağ oranı %30 gibi bir civarda görülmektedir. Bu ideal yağ oranı sofralık zeytin kalitesini belirlemede en önemli kıstaslardan birisidir. Çünkü daha yüksek yağ oranında zeytinler genellikle sofralık olmaktan ziyade yağ çıkarmak için soğuk sıkım ya da fabrikalara gönderilir. Ancak ortalama %30 gibi seviyelerde bulunan Gemlik zeytini gibi örnekler sofralık zeytin olarak özellikle salamurada lezzetini çok net bir şekilde ortaya koyar. Tüketim sırasında ağızda eriyen orantısıyla zeytinin o istenilen çiçek ve bahar tadını hissettirerek damaklara keyif verir.

Gemlik Zeytini Fiyatları

Sofralık zeytinler içerisinde her zeytin kalitesine, kapasitesine ve üretim şekillerine göre farklı bir fiyatlandırmaya sahiptir. Öte yandan sofralık zeytinlerde siyah zeytin ile yeşil zeytin arasında da bariz fiyat farklılıkları yer alır. Bilinen ideal özellikleri ile Gemlik zeytini ise fiyat lezzet karşılaştırması açısından en hesaplı ve avantajlı çeşitlerden birisidir. Her yıl sonbahar mevsimi ile birlikte taze salamura zeytinler yapılırken, bir sonraki yılın bahar mevsimi ile birlikte artık taze ürün alma imkânı da bulunmaktadır.

Kahvaltılarınızda bu vazgeçilmez lezzeti her zaman bulundurmak ve damak tadınızı korumak istiyorsanız, Gemlik zeytini yıl boyunca Söyle Yerinden sayesinde rahatlıkla temin edilebilir. Sayfamızda farklı bir kategori içerisinde kahvaltılıklar arasında bulunan bu zeytin çeşidini birçok farklı markanın size yöresel özellikleri ile sunduğu çeşitler arasından seçebilirsiniz. Sonrasında avantajlı kargo ve ödeme koşulları ile sadece sepetinize ekleyerek siz de en lezzetli özellikleri ile Gemlik zeytini temin edebilirsiniz.