Salça, Türk mutfağının belki de en önemli ürünlerinden biridir. Türk geleneksel mutfağında salçayla yapılan onlarca, yüzlerce yemek vardır. Ülke genelinde en çok domates salçası kullanılırken, biber salçası da çokça yaygındır. Özellikle Güneydoğu mutfağında üretilen ve tüketilen biber salçası, son yıllarda ülke genelinde kullanılmaya başlanmıştır.

Türk mutfağının yanı sıra dünya mutfağında da bolca kullanılan, lezzetli bir sos da denilebilir. Yemeklere lezzet katmasının yanı sıra rengini de daha cezbedici hale getirir. Anadolu mutfağında yüzyıllardır kullanılan salçanın yapımı birçok insan tarafından merak ediliyor. Ev yapımı salça nasıl yapılır gibi sorular çokça sorulur. Kolay salça yapımına geçmeden önce salçanın kullanım alanlarına değineceğiz.

Ev Yapımı Salça Kullanımı

Ev yapımı salça yapımı ve kullanımı konusu aslında birçok kişinin bildiği bir konudur. Bunun temel nedeni Türkiye’de her mutfakta kullanılıyor olmasıdır. Salça olmayan bir mutfak bulmanız mümkün değildir. Herkes kullandığı için kullanımına dair ciddi bir merak yoktur. Bununla birlikte nerelerde kullanıldığı üzerinde kısaca durmakta fayda var.

Salça, çeşitli yemeklerde tat, kıvam ve renk vermek için kullanılır. Özellikle sulu yemeklerde çok fazla kullanılır. Öyle ki Anadolu’da salçasız yemek ‘tatsız’ olarak adlandırılır. Yemeklerin iç malzemesinin yanı sıra sos olarak da çokça kullanılan gıdalardan biridir. Pizza, makarna ve et gibi çeşitli ürünlerde sos olarak yaygın biçimde salça tercih edilir.

Çorbalarda da yaygın olarak kullanılan salça, özellikle kızartmalarda sık sık tercih edilir. Bazı kahvaltılık ürünlerde de salça kullanıldığını görebilirsiniz. Aynı zamanda et yemeklerinin marine edilmesinde de tercih edilen ürünlerden biridir. Son olarak makarna ve benzeri ürünlerde de çokça tercih edilir.

Salçalar, kullanıldıkları yemeğe ve yöreye göre çeşitlilik gösterir. Domates salçasının yanı sıra tatlı biber salçası ve acı biber salçası gibi farklı çeşitler mevcuttur. Salça kullanımıyla ilgili en önemli konu ise doğal ve geleneksel yöntemlerle üretilen salçaların tercih edilmesidir. Bu sayede hem yemeğiniz çok daha lezzetli hale gelecektir hem de sağlığınızı koruyabilirsiniz.Formun Üstü

Eski Usul Salça Yapımı

Evde salça yapımı oldukça basit bir konudur. Buna eski usul salça yapımı da diyebiliriz. Günümüzde birçok salça fabrikasyon olarak üretilmektedir. Evde domates salçası yapmak için ihtiyacınız olan malzemeler oldukça kısıtlıdır. Domates, kaya tuzu ve zeytinyağı yeterli olacaktır.

Tarifin daha net anlaşılması için net rakam vermek gerekirse; 20 kilogram domates için 200 gram kaya tuzu ve yarım çay bardağı zeytinyağı kullanılmalısınız. Domates salçası yapımında ise şu adımları izlemelisiniz;

1 – Domatesleri yıkadıktan sonra irice doğrayın ve aralarına tuzu serpin. Ardından kat kat dizin bir kaba koyun ve 6-8 saat kadar bekletin.

2 – Domatesleri elinizle sıkın ve 2-3 saat kadar daha bekletin. Bu aşamanın amacı domateslerin özünü bırakmasıdır.

3 – Bir süzgeç ya da kevgir yardımıyla domatesleri ovarak süzmelisiniz. Süzgecin üzerinde biriken çekirdek ve posanın atılmalıdır. Kalan kısımlar ise salça haline getirilecek. Bu kalan kısmın tadını bakın, eğer ihtiyaç varsa tuz ilave edin. Bu aşamalarda tamamen kaya tuzu kullanmalısınız.

4 – Domatesleri artık ocağa alın ve tahta bir kaşık yardımıyla pişirmeye başlayın. Bu aşamada metal kaşık kullanmamalısınız. Ayrıca sık sık karıştırın ki dibi tutmasın. Domates püresi bir süre sonra yoğunlaşmaya başlayacaktır.

5 – Kıvam alan püreyi sıcak şekilde kavanozlara koyarak, kapağını kapatın. Bu kavanozların önceden kaynatılmış olması da önemlidir. Ardından bir gece boyunca ters şekilde bekletin.

6 – Salçayı kullanmak için açtığınız zaman üzerine bir parmak sıvı yağ ilave edin. Bu sayede havayla teması kesilecektir.

Evde Domates Salçası Yapımında Püf Noktalar

Eski usul domates salçası yaparken bazı püf noktalarına dikkat etmeniz daha lezzetli ürünlere sahip olmanızı sağlayabilir. Örneğin domates salçası yapımında içerisinde baharatlar ya da acı biber ekleyebilirsiniz. Salça yapmadan önce domates seçimine mutlaka dikkat etmelisiniz. Salçalık domates etli ancak az sulu olur. Yassı ya da oval olan domatesler daha uygundur. Bu sayede daha az fire verebilirsiniz.

Biber Salçası Nasıl Yapılır?

Evde biber salçası yapımı, domates salçası ile hemen hemen aynıdır. Biber salçası yapımında şu adımları takip etmelisiniz;

1 – Biberleri saplarından ayırın ve tohumları temizleyin. Sonra bu biberleri iyice doğrayın, aralarına kaya tuzu ve su ekleyerek 20 dakika kadar kaynatın.

2 – Biberlerden çıkan suyu bir kenara ayırın. Bu suyu çorba ya da sos yapımında da kullanabilirsiniz.

3 – Biberleri bir tel süzgeçten ya da el blender’ından geçirerek püre hale getirin. Ardından tekrar kaya tuzu ekleyerek dilerseniz güneşte kurutun dilerseniz tencerede kaynatın ve kıvam oluşturun.

4 – Son olarak daha önceden kaynattığınız kavanozlara salçaları koyarak bir gece ters bir şekilde bekletin.

5 – Salçayı açtıktan sonra üzerine bir parmak kadar sıvı yağ koyarak daha uzun ömürlü olmasını sağlayın.

Ev Yapımı Salça Fiyatları

Domates ya da biber salçasını evde de yapabilirsiniz. İyi bir salça nasıl yapılır tarifini ve püf noktalarını yukarıda anlattık. Bununla birlikte salça yapımı zahmetli ve zaman isteyen bir iştir. Ev yapımı salça satın alarak, bu sorunu kolayca çözebilirsiniz. Peki, ev yapımı salçayı nereden satın alabilirsiniz?

Söyle Yerinden pazaryerinde onlarca farklı yerel üreticiye ulaşabilir, ev yapımı salçaları inceleyebilirsiniz. Bu yerel üreticiler, yukarıda verdiğimiz geleneksel tariflere uygun şekilde üretim yapar. Bu sayede çok lezzetli ve sağlıklı salçalara sahip olabilirsiniz. Söyle Yerinden salça kategorisinde hem tatlı biber hem acı biber hem de domates salçasını bulabilirsiniz. Bu salçalar geniş bir coğrafyadaki yerel üreticiler tarafından geleneksel tariflerle hazırlanır. Hemen dilediğiniz ürünü sepete ekleyebilir, güvenli ödeme yöntemleriyle doğrudan üreticiden satın alabilirsiniz.