İspir fasulyesi, adını Erzurum’da bulunan İspir ilçesinden almaktadır. Bu bereketli topraklarda yetişen ispir fasulyesi ‘şeker fasulyesi’ olarak da bilinmektedir. Bu fasulyenin en önemli özelliği erken bir şekilde pişmesi ve piştiği zaman kabuk atmamasıdır. İspir fasulyesiyle hazırlayacağınız bir kuru fasulye yemeği, hem ailenizin hem de misafirlerinizin gözdesi olacaktır.

Sindirimi çok kolay olan ispir fasulyesi önemli bir lif kaynağıdır ve son derece doyurucudur. İçerisinde bol miktarda protein ve mineral bulunur. Bu blog yazımızda size İspir fasulyesinin özelliklerini ve nasıl ayırt edileceğini anlattıktan sonra harika bir tereyağlı ispir kuru fasulyesi tarifi vereceğiz.

İspir Fasulyesinin Özelliklerini Biliyor Musunuz?

Bir kuru fasulye yemeği hazırlayacaksanız, aşçılık marifetleriniz kadar hangi fasulyeyi kullandığınız da çok önemlidir. Lezzetli bir yemek hazırlamak için İspir fasulyesi en ideal seçeneklerden biridir.

Bu fasulyenin en önemli özelliklerinden biri yuvarlak bir şekle sahip olmasıdır. Suda çok iyi bir şekilde şişmesi de bir diğer özelliğidir. Bu kadar beğenilmesinin ve aranan lezzet olmasının nedenlerinden biri de piştiği zaman genellikle kabuk atmamasıdır. Kuru fasulye sevmeyenleri dahi kendisine aşık eden bu ürün, diğer fasulyelere oranla daha hızlı bir şekilde pişer.

İspir fasulyesinin tohumu oldukça verimlidir. Aynı zamanda sağlığa birçok faydası vardır. Önemli bir lif kaynağı olmasıyla sindirim sisteminizin düzenlenmesinde rol oynar. Aynı zamanda protein açısından da çok zengindir. Bu nedenle vejetaryen ve vegan beslenenlerin de öncelikli tercihleri arasındadır.

Özgün nitelikleri bulunan ve kalitesiyle fark yaratan İspir fasulyesi, birçok kişi tarafından aranan lezzetlerden biridir. Peki, İspir fasulyesini diğer fasulyelerden nasıl ayırt edebilirsiniz? Bu fasulyenin dışarıdan baktığınızda ayırt edici özellikleri nelerdir?

İspir Fasulyesi Nasıl Anlaşılır?

İspir fasulyesinin kendine has bazı özellikleri vardır. Harika bir kuru fasulye yemeği istiyorsanız, öncelikle satın aldığınız ürünün gerçekten İspir’de üretildiğinden emin olmalısınız. Bu meşhur lezzeti günümüzde birçok yerde bulmak mümkün olduğu gibi aynı zamanda çok fazla aldatıcı ürünle karşılaşmak da mümkündür.

İspir fasulyesini ayırt etmek için öncelikle şekline bakmalısınız. Bu fasulye daha yuvarlak bir yapıya sahiptir. Bunun yanı sıra pişmiş haldeyken diğerlerine oranla çok daha fazla şişer. Aynı zamanda İspir fasulyesi fiyatları da diğerlerine oranla farklıdır. Bu fasulye daha az bulunduğu ve daha kaliteli kabul edildiği için fiyatı da daha genellikle daha yüksek rakamlara sahiptir.

Güvenilir bir üretici ve platform bularak, gerçek İspir fasulyesine sahip olabilirsiniz. Bu noktada yerel üreticilere ulaşmanız çok daha iyi olacaktır. Bu üreticiler fasulyeyi geleneksel yöntemlere bağlı kalarak üretir. Bu sayede çok daha kaliteli bakliyat çeşitlerine ulaşabilir, benzersiz bir kuru fasulye yapabilirsiniz.

Tereyağlı İspir Kuru Fasulye Tarifi

Erzurum İspir fasulyesinin normal bir fasulye yemeği gibi de yapabilirsiniz. Bununla birlikte çok daha farklı yöntemlerle de yeni lezzetler yakalayabilirsiniz. Tereyağlı İspir fasulyesi bu farklı tariflerden biridir. İşte sizin için hazırladığımız tereyağlı İspir kuru fasulyesi tarifi…

Malzemeler

  • 1 Su bardağı İspir fasulyesi
  • 200 gram kuşbaşı et (Kuzu eti)
  • 3 yemek kaşığı tereyağı
  • 3 diş sarımsak
  • 2 su bardağı süt
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 orta boy kuru soğan
  • 2 çay kaşığı toz şeker
  • Pul biber
  • Tuz

Yapılışı

Tereyağlı İspir kuru fasulyesi tarifi için ilk olarak fasulyelerinizi bir kaba almalı ve üzerine 3 su bardağı suyla birlikte bir su bardağı sütü ve bir çay kaşığı şekeri ilave etmelisiniz. Bu fasulyenin 1 gece beklemesi gerek. Sabah fasulyelerinizin iyice şiştiğini görebilirsiniz.

1 – Fasulyenizi süzdükten sonra tencereye alın ve üzerine üç bardak suyla, bir su bardağı sütü ve bir çay kaşığı ekleyerek düşük ısıda yumuşayana kadar haşlayın. Fasulyelerin ne diri kalması ne de erimesi gerek. Kaynadığı sırada su yüzeyindeki köpüklerle birlikte sert fasulyeleri kevgir yardımıyla alın.

2 – İkinci bir ocakta güveç ya da döküm tencereye 3 yemek kaşığı tereyağını koyarak eritin. Ardından kuşbaşı etlerinizi ilave edin ve etler suyunu çekene kadar kavurun.

3 – Etler kahverengiye döndüğünde soğan ve sarımsakları da ekleyin ve kavurmaya devam edin.

4 – Soğan ve sarımsakların da pişmesiyle üzerine tuz ve baharatları ekleyin. Sonrasında ise domates salçasını ve biber salçasını da ekleyerek, çiğ salça kokusu gidene kadar pişirmeye devam edin.

5 – Haşladığınız fasulyeleri, suyuyla birlikte kullanmanız gerektiğini unutmayın. Bu fasulyeleri ve haşlandığı suyu olduğu gibi karışımınıza ilave edin. Su yetersizse bu aşamada sıcak su ilave edebilirsiniz. Fakat burada önemli bir not düşmeliyiz. Tereyağlı İspir fasulyesi yemeğinin çok sulu olmaması gerekir.

6 – Yemeğiniz yarım saat kadar kısık ateşte piştikten sonra üzerine bir kaşık daha tereyağı atın ve üzerini kapakla kapatın.

7 – Son olarak yemeğinizi 200 derecede önceden ısıtılmış fırında yarım saat boyunca pişirin. Fırında pişirdikten sonra 15-20 dakika dinlendirin. Tereyağlı İspir kuru fasulyeniz servise hazır.

Tereyağlı İspir Kuru Fasulyesi Püf Noktaları

  • Tereyağlı İspir kuru fasulye tarifinde dikkat etmeniz gereken en önemli noktalardan biri süt kullanımıdır. Bunu es geçmemelisiniz.
  • Yemeğinize karabiber, kimyon gibi damak zevkinize uygun olan baharatları da ekleyebilirsiniz.
  • İspir fasulyesini haşlarken çok fazla pişirmemeye dikkat etmelisiniz. Hafif sert iken ocaktan almanız gerekir.

Söyle Yerinden ile Erzurum bölgesinde üretim yapan yerel üreticilere ulaşabilir, bu harika lezzeti hazırlamak için ihtiyacınız olan İspir fasulyesini sipariş edebilirsiniz. İspir fasulyeniz, doğrudan yerel üretici tarafından, hiçbir depolama süreci olmaksızın gönderilecektir. Söyle Yerinden’in güvenli ödeme yöntemlerini kullanabilir, tüm sorularınızı yerel üreticilere ileterek aradığınız cevaplara sahip olabilirsiniz.