Tarhana çorbası, Türk mutfağına özgü olan ve çok sevilen geleneksel çorbalardan biridir. Temel olarak yoğurt, un, sebze ile yapılır. Zaman zaman et suyu, tavuk gibi hayvansal gıdalar da eklenebilir. Bunun yanı sıra yoğurtsuz tarhana çorbası gibi farklı bazı alternatifler de vardır. Tarhana öncelikle güneşte kurutulur ve ardından öğütülerek kullanılır.

Tarhana çorbası yapılışı oldukça basittir. Yaz aylarında taze sebzelerle yapılır. Tarhana çorbası içerisinde soğan, havuç, biber, patates gibi sebzeler vardır. Bu sebzeler kaynatılır ve ardından güneşte kurutulur. Bu işlemin sonunda tarhana hamuru adı verilen karışım elde edilir. Arından un, yoğurt, tuz ve bazen baharatlarla karıştırılır ve kurutulmaya bırakılır. Kuruyan hamur bazen sıkma şekilde bazen de toz şekilde muhafaza edilir.

Tarhana çorbası yapımı oldukça kolaydır. Öğütülmüş tarhana, suyla kaynatılır ve kıvam alana kadar karıştırılır. Sarımsaklı tarhana çorbası ve nohutlu tarhana çorbası gibi farklı bazı çorbalar da tercih edilebilir. Bu durum tarhana çorbasının aromasını da değiştirir.

Türk mutfağının bu en önemli lezzetlerinden biri olan tarhana, özellikle kış aylarında sıcak olarak tercih edilir. Bununla birlikte sağlığınıza birçok faydası vardır. Bu da kış günlerinde hastalıkların yaygın olduğu dönemde önemli konulardan biridir. Bu çorba ‘her derde deva’ bir ilaç gibidir.

Tarhana Çorbası Faydaları

Tarhana çorbası malzemeleriyle oldukça besleyici bir gıdadır. Tarhana çorbası lezzetli olduğu kadar sağlığa olan faydalarıyla da bilinir. Nitekim bu sebeple yüzyıllardır Anadolu’da tüketilen bir besindir.

Tarhana çorbası besleyici bir içeriğe sahiptir. İçerisinde bulunan yoğurt ve sebzeler gibi besin açısından zengin malzemeler içermektedir. Bu sayede sağlığınız için önemli olan vitaminleri, mineralleri ve lifleri bir seferde yoğun miktarda alabilirsiniz. Bunun yanı sıra sindirim sisteminin düzenlenmesi açısından da oldukça faydalı bir çorbadır. Yoğurt içeriği sayesinde bağırsak sisteminiz için gerekli olan probiyotikleri bol miktarda barındırır. Bu sayede sindirim sistemindeki faydalı bakteri dengesi korunur. Aynı zamanda içeriğindeki sebzelerin lif kaynağıyla sindirim sisteminizin daha iyi çalışmasına da fayda sağlayacaktır.

Tarhana çorbası bunun yanı sıra bağışıklık sistemini güçlendirir. İçeriğinde bulunan sebzeler özellikle C vitamini açısından çok zengindir. Bu C vitamini, bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olacak ve hastalıklara karşı koruma sağlayacaktır. Bu nedenle kış aylarında bolca tüketilen çorbalardan biridir. Aynı zamanda önemli bir enerji kaynağıdır. Soğuk günlerde ihtiyacınız olan enerjiyi karşılamak için ideal bir seçenektir.

Bu çorba aynı zamanda toksinlerden arındırma özelliğine sahiptir. Vücut sağlığınızı korumak ve detoks yapmak için katkı sağlayan ürünlerden biridir. Aynı zaman kemik sağlığını da güçlendirmesi nedeniyle özellikle çocukların tüketmesi gereken bir besindir.

Tarhana çorbasının tüm bu faydalarından yararlanmak istiyorsanız, dengeli bir beslenme düzeni içerisinde tüketmelisiniz. Unutmayın ki tarhana çorbası mucizevi bir içecek değildir. Ancak önemli bir destekleyicidir. Bu nedenle düzenli olarak tüketmeniz önemlidir. Aynı zamanda bu çorbaların mümkün olduğunca doğal olanlarını tüketmelisiniz. Ev yapımı tarhana çorbası satın alarak bunu yapmanız, sağlığa olan tüm faydalarından kolayca yararlanmanızı sağlar. Koruyucu ve katkı maddesi barındırmayan tarhana çorbaları satın almanız hem lezzet hem de sağlık açısından önemlidir.

Tarhana Çorbası Kilo Aldırır Mı?

Tarhana çorbası sağlığa oldukça faydalı ve lezzetlidir. Fakat bu çorbaya dair en çok merak edilen konulardan biri de kalorisidir. Tarhana çorbası kilo aldırır mı ve diyette tarhana çorbası içilir mi gibi sorular çok yaygındır. Öncelikle şunu ifade etmek gerekir, tarhana çorbası aşırıya kaçılmadığı sürece kilo aldıracak bir besin değildir. Bu nedenle diyette tarhana çorbası çok sık olarak tercih edilen ürünlerden biridir.

Tarhana çorbası kalori değeri, içeriğine göre değişiklik gösterecektir. Tarhana çorbasının farklı malzemelerle yapılıyor olması, kalori değerinde de farklılıklar yaratır. Buna karşın ortalama olarak büyük bir kase tarhana çorbası 181 kalori, orta boy kase 121 kalori, küçük boy kase ise 91 kaloridir. 100 gramlık bir tarhana çorbası, ortalama 60 kalori içerir. Bu kalori değeri oldukça azdır. Ortalama bir kadının günde 2 bin, erkeğin ise 2 bin 500 kalori ihtiyacı vardır. Bu noktadan düşündüğünüzde tarhana çorbasının bilinçsiz bir şekilde aşırıya kaçılmadığı sürece kilo aldırmayacaktır.

Ev Yapımı Tarhana Çorbası Çeşitleri

Tarhana çorbası dendiği zaman aklınıza yalnızca bir çeşit gelebilir. Buna karşın yöresel olarak yapılan birçok farklı çeşit tarhana vardır. Tarhana çeşitlerinden biri sıkma tarhanadır. Buna karşın öğütülmüş olan tarhanalar daha fazla tercih edilir. Karadeniz’de yapılan kızılcık tarhanasında yoğurt yer almamaktadır. Bunun yanı sıra farklı hayvanlardan elde edilen sütlerle yapılan yoğurtlar da katılmaktadır.

Glütensiz tarhana son zamanlarda dikkat çeken ürünlerden biridir. Hem çölyak hastaları hem de glütensiz beslenmek isteyenler için oldukça ideal bir seçenektir. Bunun yanı sıra acılı tarhana gibi seçenekleri de tercih edebilirsiniz. Aynı zamanda çörekotlu, chia tohumlu, fesleğenli gibi farklı birçok tarhana çeşidi vardır. Bu tarhanaların her biri farklı lezzetlere sahiptir.

İçeriğine eklenen ürünlerin yanı sıra, tarhanada kullanılan unlar da farklılaşabilir. Siyez buğday unlu tarhana, karabuğday tarhana gibi çeşitler vardır. Aynı zamanda keçi sütü yoğurdundan ve inek sütü yoğurdundan gibi farklı ibareleri bulunan tarhanaları görebilirsiniz. Bu sayede damak lezzetinize en uygun olan tarhanayı tercih edebilirsiniz.

Doğal ve geleneksel yöntemlerle yapılmış olan tarhana çeşitlerine ulaşmanız zor olabilir. Bu çeşitliliği bir arada bulabileceğiniz platform sayısı neredeyse yok gibidir. Söyle Yerinden pazaryeri platformu bu ihtiyacınıza cevap olmak için kurulmuştur. Söyle Yerinden’de yüzlerce farklı yerel üreticinin yöresel ve doğal ürünlerini bulabilirsiniz. Onlarca tarhanayı bir arada listeleyebilir, birbirleriyle kıyaslayabilir, hemen dilediğiniz ürünü satın alabilirsiniz.