Göğermiş peynir faydalarıyla bilinen, Türk mutfağının en önemli kahvaltılık besinlerinden biridir. Dünya mutfağında da sık sık tüketilen göğermiş peynir esasen küflü peynirdir. Görüşünü, yapımı ve lezzetiyle diğer peynir çeşitlerinden ayrılır. Dünyada rokfor en tanınan küflü peynir çeşitlerinden biriyken, yöresel olarak göğermiş peynir yaygın olarak tüketilir. Bu peynir; Erzurum başta olmak üzere Iğdır, Kars, Erzincan ve Ardahan gibi illerde yaygın olarak üretilir. Küflü peynir dendiğinde aklınıza Türkiye’de üretilen birçok farklı çeşit gelebilir, göğermiş peynir dendiğinde ise akla Erzurum küflü peyniri gelir.

Göğermiş peynir faydalarıyla oldukça meşhur olan lezzetlerden biridir. Kahvaltılık olarak tüketilmesinin yanı sıra meze olarak da kullanılır. Kendine has bir tadı vardır. Salata ve yemeklere de oldukça yakışan bir peynirdir. Besin değeri açısından çok zengin olan bu peynirin faydalarından yararlanmak için hem geleneksel yöntemlerle üretilen ürünleri bulmalı hem de düzenli şekilde tüketmelisiniz.

Küflü peynirin içerisinde bolca kalsiyum ve mineral bulunur. Bunun yanı sıra vitamin açısından da zengindir. Kemik ve eklemler için çok faydalı bir üründür. Sindirim sisteminin düzenlenmesinde de fayda sağlayan Erzurum küflü peyniri, diş sağlığınızı da güçlendirir. Bağışıklık sistemini koruyan bir antibiyotik niteliğinde olan Erzurum göğermiş peyniri, hastalıklara karşı adeta bir kalkandır.

Göğermiş Peynirin Faydaları

Göğermiş peynirin lezzeti ve aroması şahsına münhasırıdır. Sırf bu lezzeti için dahi yaygın biçimde tüketilir. Bununla birlikte insan sağlığına yarar sağlayan birçok vitamin ve minerali barındırır. En sonda söylememiş gerekeni başta söyleyelim; göğermiş peynirin faydalarından yararlanmak istiyorsanız kaliteli şekilde üretilmiş ürünleri tercih etmelisiniz. Yerel üreticiler tarafından geleneksel yöntemlere bağlı kalarak, hijyenik koşullarda üretilen peynirler, sizin için en iyisidir. Aynı zamanda bu peyniri düzenli olarak tüketmeniz gerekir. Kahvaltılarda, meze olarak, salatalarda ya da yemeklerde tüketebileceğiniz küflü peynir, vücudunuza gerekli olan birçok vitamin ve minerali barındırır.

Göğermiş peynirin faydalarını şu şekilde özetlemek mümkündür;

  • Kalsiyum açısından çok zengin olan küflü peynir, kemik ve eklemlerin yanı sıra diş sağlığınız için önemli bir üründür. Bu nedenle özellikle gelişim çağındaki çocuklar tarafından tüketilmesi tavsiye edilir.
  • Küflü peynir sizi romatizma ve kemik erimesi gibi sorunlara karşı korur. Bu hastalıkların tedavisinde önemli bir destekleyici üründür.
  • Bu peynirde bulunan vitaminler vücut direncinizin artmasını sağlayacaktır. Kış aylarında hastalıkların kol gezdiği dönemlerde bu peynirin tüketilmesi daha da önemli hale gelir.
  • Küflü peynir, içerisinde bulunan antioksidanlarla vücudunuzu serbest radikallere karşı da korur. Düzenli bir tüketim sayesinde vücudunuz mikroplara karşı daha dirençli hale gelir. Bu peynir adeta doğal bir antibiyotiktir.
  • Düzenli bir tüketim, ağzınızda oluşan yaraların iyileşmesine de katkı sağlar.
  • Küflü peynir, sindirim sisteminizin düzenlenmesi konusunda da faydalı ürünlerden biridir. İçeriğindeki faydalı bakteriler, bağırsak florasını güçlendirir.

Küflü Peynir Yenir Mi?

Göğermiş yani küflü peynire dair en çok yanıt aranan sorulardan biri de güvenli bir şekilde yenip yenmeyeceğidir. Küf genel olarak bozulan bir ürünü işaret eder ve gıda maddelerinin yenmemesi gerektiğinin işaretidir. Ancak bu durum her zaman geçerli değildir. Küflü peynir, besin zenginliğini güçlendiren özelliklere sahiptir. Bu nedenle güvenli bir şekilde tüketebilirsiniz. Bu noktada unutmamanız gereken durum ise küflenen her peynirin yenmeyeceğidir. Örneğin süzme peynir gibi ürünlerin küf tutması sağlık için zararlıdır.

Küf tutan peynirleri kendi şartları içerisinde değerlendirmek gerekir. Bunun yanı sıra küflü peynir satın alırken, sağlıklı ve hijyenik koşullar içinde üretildiğinden emin olmalısınız. Geleneksel yöntemlerle, yerel üreticiler tarafından üretilen göğermiş peynirler son derece güvenli ve faydalıyken; sağlıksız koşullarda üretilen küflü peynirler kanser riski dahi barındırabilir.

Ayırt edici bir özellik olarak yeşil renkteki küf yararlıdır. Bu peynirlerin sağlığa yukarıda açıkladığımız gibi birçok faydası vardır. Siyaha yakın koyu renklerdeki, kırmızı ve beyaz küfle kaplı olan peynirler için insan tüketimi için uygun değildir ve sağlığınıza zarar verebilir.

Göğermiş Peynir Nasıl Tüketilir?

Küflü peynir satın alırken dikkat etmeniz gereken en önemli konu, doğru üretim koşullarıdır. “Küflü peynir yenir mi” sorusunun cevabı esasen bu koşullarda yatar. Birçok farklı peynir çeşidi küflendikleri durumda tüketilmemelidir. Bunun yanı sıra yenebilen küflü peynirlerin de sağlıklı koşullarda üretilmesi gerekir. Bununla birlikte sıklıkla sorulan sorulardan biri de küflü peynirin nasıl tüketileceğidir.

Erzurum göğermiş peyniri birçok farklı biçimde tüketebilirsiniz. En yaygın tüketim biçimi kahvaltılarda tüketilmesidir. Bunun yanı sıra hamur işlerinde de rahatlıkla kullanabileceğiniz bir üründür. Bu peynir sayesinde çok farklı aromalara sahip poğaçalar yapabilirsiniz. Aynı zamanda yemeklere de katabileceğiniz bir üründür. Peynirli makarna gibi seçeneklerde küflü peynir tercih edilebilir. Mevsim yeşillikleriyle yapacağınız bir salatayı da bambaşka boyuta taşıyabilen bu peynirler, meze olarak da tercih edilebilir. Özellikle şaraba harika bir eşlikçidir.

Göğermiş Peynir Nasıl Saklanır?

Küflü peynirlerin muhafaza koşulları esasen diğer peynir çeşitleriyle benzerdir. Özel bir önlem almanıza gerek yoktur. Bu peynirlerin paketini açtıktan sonra cam bir kaba ya da kavanoza yerleştirebilirsiniz. Kapağını iyi bir şekilde kapattıktan sonra ise buzdolabında muhafaza etmelisiniz.

Göğermiş Peynir Çeşitleri ve Fiyatları

Erzurum göğermiş peynirin tüketimiyle ilgili olarak yazının başından bu yana sağlıklı, hijyenik koşulların ve geleneksel üretim yöntemlerinin önemini vurguladık. Peki, böylesi koşullarda üretim yapan üreticileri ve peynirleri nasıl bulacaksanız? Bu tip ürünleri marketlerde bulmak son derece zor olabilir. Marketlerde genellikle fabrikasyon ve içeriğinde katkı, koruyucu maddesi bulunan ürünler vardır.

Söyle Yerinden sayesinde doğal ve geleneksel yöntemlerle üretilen onlarca farklı göğermiş peynir çeşidine ulaşabilirsiniz. Bunun yanı sıra göğermiş peynir fiyatlarını inceleyebilir, karşılaştırma yapabilir, güvenli ödeme yöntemleriyle siparişinizi hemen oluşturabilirsiniz.