Sütün dayanıklı, uzun ömürlü ve daha lezzetli bir şekilde tüketilmesi için insanlar birçok farklı yöntem deneyerek, günümüze kadar bu yöntemleri ulaştırmıştır. Kahvaltılarda lezzetli bir tüketim elde edebilmek için geliştirilen en önemli yöntem ise elbette ki peynir tüketimidir. Dünya genelinde de her ülkede farklı peynir kültürleri yer alırken, örneğin dil peyniri ülkemizde de yer alan bir peynir çeşididir.

Dil Peyniri Nedir?

İyi bir peynirin sütün yağının neredeyse hiç alınmaması ile üretilmiş olması beklenir. Ayrıca iyi bir peynirde inek, keçi veya koyun sütlerinden seçilen kaliteli sütlerde doğru tuz oranı ile üretim yapılmış olmalıdır. Çünkü bu sayede kaliteli bir peynir yumuşak bir kıvama sahip olarak ağızda kolaylıkla erir ve kullanıldığı pişirme işlemlerinde de sünerek hem lezzet hem de görsel olarak estetik ve iştah açıcılık elde eder.

Dil peyniri bahsedilen bu önemli özelliklere sahip olarak, inek ve keçi sütlerinin bir arada kullanılması ile üretilen ve kahvaltılık olarak sunumu gerçekleştirilen bir peynirdir. Türk mutfağında özellikle Kars ve Erzurum gibi bölgelerde meşhur bir peynir çeşidi olmak ile birlikte tam yağlı sütten elde edilir ve bu nedenle tel tel ayrılan dokusu ile lifli bir tüketim sağlar. Ülkemizde bazı yörelerde bu peynir künefe peyniri bazı yörelerde ise muhlama peyniri gibi isimlere sahip olarak da tüketilir.

Peynir her çeşidi ile birlikte doğal yağ oranına ve süt bileşenlerine sahip olduğu sürece besleyici ve lezzetlidir. Yine dil peyniri de aynı şekilde kalori oranı, vitaminler, mineraller ve doyurucu yağ oranı ile karakterini koruyan bir peynir çeşididir. Bu nedenle ülkemizde sofralarda kahvaltılık olarak yer aldığı gibi özellikle çeşitli hamur işlerinde de kullanılır.

Dil Peyniri Nasıl Üretilir?

Ülkemizde peynir üretiminde genel olarak kaynamış peynir veya çiğ peynir üretilmesi yer alır. Bu yöntemler kapsamında dil peyniri kaynatılmış peynir çeşidi olarak üretilir. Çünkü üretimde süt temin edildikten sonra öncelikle iyice kaynatılır. Kaynamış sütün 320C ısıya ulaşması ile birlikte tam mayalama kıvamı elde edilir ve peynir mayası eklenerek 1 saat gibi bir dinlendirme süresi sağlanır.

Dinlenme süresi içerisinde süt maya ile birlikte pıhtılaşma oluşturmaya başlarken, pıhtılar belirgin bir hale geldiğinde artık peynirden kısa şeritler halinde parçalar koparılır. Koparılan pıhtı parçaları kalıplara döküldükten sonra peynirin fazla suyunun süzülmesi için bekleme işlemi tamamlanır ve ardından peynir de tuzlama işlemi gerçekleştirilir.

Tuzlanmış ve kalıp halini almış olan peynirlerin hafiften haşlama işleminden geçirilmesi ile birlikte peynirlerde hamurumsu ve yumuşak bir kıvam ortaya çıkar. Ardından dinlendirilen peynirler artık dil peyniri olarak tüketime hazır hale gelir ve buzdolabında sağlıklı şekilde kolaylıkla muhafaza edilebilir.

Dil Peyniri Nasıl Pişirilir?

Sütün yağı alınmadan üretimi gerçekleştirilen dil peyniri bu yapısı sayesinde ısı ile karşılaştığında hızlı bir şekilde eriyerek akışkanlık kazanır. Bu nedenle birçok farklı tarif içerisinde kullanılabileceği gibi direkt olarak pişirilerek de lezzetli bir tüketim elde edilebilir. Türkiye'de ve dünya genelinde dil peyniri ile örnek olarak tostlar yapılması, pizza yapılması, pideler, kuymak, muhlama, künefe, kadayıf, hamur tatlıları ve kızartma yapılması gibi yöntemler tercih edilir.

Dil peyniri ile en fazla uygulanan pişirme yöntemlerinden birisi ise peynirin kızartılmasıdır. Zira kızarmış peynir aslında sadece bu peynir çeşidi ile değil dünyadaki birçok önemli peynir çeşidi ile yapılan popüler bir kahvaltılık çeşididir. İşlemi uygulamak için dil peyniri temin ettikten sonra bu peynirleri istediğiniz farklı boyutlarla keserek hazırlayabilirsiniz. Sonrasında birkaç pratik malzeme kullanarak kızartma işlemi yapabilirsiniz.

Peynir kızartma için genellikle çırpılmış yumurta ve galeta unu gibi önemli iki malzeme kullanılmaktadır. Kızartmaya daha fazla lezzet katabilmek ve renklendirme sağlamak için bazı tariflerde galeta unu içerisine kına biber, kekik, kimyon veya zerdeçal gibi malzemeler de katılmaktadır. Sonrasında un karışımı içerisinde daldırılan peynirler adından yumurtaya ve sonrasında tekrar galeta ununa batırılarak hazır hale getirilir. Son noktada kızgın yağda birkaç dakika kızartılan peynirler, özellikle kahvaltılar için çok keyifli yumuşacık bir kızartma ortaya çıkarmaktadır.

Pişirme işlemlerinde dil peyniri örnek olarak kadayıf ve künefe içerisine tıpkı diğer peynirler gibi tel tel ayrıldıktan sonra rahatlıkla konulabilir. Çünkü bu peynir çeşidi lifli yapısı ile kolaylıkla ince parçalara ayrılabilir ve bu sayede poğaçalar, börekler ya da pide gibi hamur işlerinde kullanım sağlanabilir. Özellikle kahvaltılarda da ince ince şeritler haline getirildikten sonra ve bölünerek küçük parçalar halinde daha lezzetli bir tüketim elde edilebilir.

Dil Peyniri ile Mıhlama Nasıl Yapılır?

Mıhlama veya Karadeniz'de bilinen ismi ile muhlama, mısır ununun kullanımındaki en popüler ve kültürel yöntemlerden birisidir. Bu özel kahvaltılık tarifinde en temel malzemelerden birisi mısır unu olmak ile birlikte tereyağı, su ve dil peyniri kullanılır. Tarifi uygulamak için bir tava içerisinde 3 yemek kaşığı tereyağı eritildikten sonra üstüne 3 yemek kaşığı ince öğütülmüş mısır unu eklenir.

Tereyağı içerisinde kavrulan mısır unu rengini değiştirmeye başladıktan sonra üstüne 2 su bardağı soğuk su eklenir ve karıştırma yapılır. Suyun un ile birleşmesi sayesinde bir süre sonra tereyağı yeniden üste çıkmaya başlayacaktır. Tam bu noktada bir avuç dolusu lif haline getirilmiş dil peyniri tavaya eklenir. Bu sayede peynirler yavaş yavaş karışım içerisinde eriyecek ve tavada uzayan lezzetli ve iştah açıcı bir görselliğin ortaya çıkmasını sağlayacaktır.

Dil peyniri sayesinde bu gibi birçok farklı lezzetli tarifi pratik olarak hazırlamak her zaman mümkündür. Fakat bu noktada elbette öncelikle peynir ve tarif için gereken diğer birçok malzemeyi güven ile temin etmeniz gerekecektir. Eğer istediğiniz malzemeleri tek bir noktadan avantajlar ile elde etmek istiyorsanız, Söyle Yerinden fırsatlarını da her zaman değerlendirebilirsiniz.